”Hållbara investeringar kräver transparens och insyn”
05/12/2019

3 snabba frågor till Catharina Lehto, vd och grundare av Seeqest, ett nylanserat verktyg som synliggör innehaven i spararens tjänstepension.

 

Vad är Seeqest?

– Seeqest är ett verktyg som ger insyn i hur våra tjänstepensioner är investerade. Användaren loggar in på appen via BankID och skannar innehavet i sina tjänstepensionsfonder. Seeqest vill vara en kunskaps- och informationsförmedlare för användaren som på egen hand tar ställning till sina investeringar.

– Tjänstepensionskapitalet kallas ibland för det blinda kapitalet eftersom få vet om att de har dessa pengar och än mindre hur de investeras. Seeqest jobbar för fullt för att användaren genom flytträtten ska kunna städa bort innehav i sektorer och bolag som inte överensstämmer med de egna värderingarna. Människor får nu makten att påverka samhällsutvecklingen genom sitt tjänstepensionssparande.

Vilka problem finns det med hur pensionskapitalet är investerat idag?

– Idag har 9 av 10 svenskar tjänstepension och tjänstepensionskapitalet motsvarar ca 2700 miljarder kronor, ett belopp större än halva Sveriges BNP. Vi kan genom undersökningar och marknadsdata se att marknadens fonder inte stämmer överens med spararnas värderingar. 70 procent av alla pensionsfonder innehåller exempelvis placeringar i fossila bränslen.

– För att kunna ställa krav och styra över våra investeringar behöver vi transparens och insyn i var vår tjänstepension är placerad, vilket inte är helt enkelt idag. Det ändrar vi på nu. Genom transparens, insyn och möjligheten att styra om kapitalet kan vi snabba på den nödvändiga omställningen till en mer hållbar värld.

Det finns redan idag olika etiska och gröna fonder, hur skiljer sig det ni möjliggör från dessa?

– Det är inte alltid lätt att förstå vad etiska och gröna märkningarna av fonder faktiskt står för idag. Dagens standard tillåter pensionsfonder med en viss procent innehav i exempelvis fossila bränslen och kärnvapen att ändå få kalla sig hållbara.

– I Seeqests kategorier och skanning är det nolltolerans mot sådana innehav vilket gör att resultatet i vår app kan skilja sig från pensionsbolagens löften.

Ladda ner Seeqests app här .

Catharina Lehto intervjuades av Gabriella Linderoth och Oscar Almqvist, Interns på New Republic. ”3 snabba frågor…” är en serie intervjuer som genomförs av New Republic.