Damfotbollen lyfter – men inte i Sverige
31/12/2018

Tre snabba frågor till Håkan Wifvesson, ordförande i FC Rosengård, om hotet mot svensk damfotboll.

Tre snabba frågor till Håkan Wifvesson, ordförande i FC Rosengård, om hotet mot svensk damfotboll.                                  


Du och FC Rosengårds legendariska sportchef Therese Sjögran, som spelat fler landskamper än någon annan spelare och vunnit Diamantbollen mer än en gång, lyfter i en ny rapport och en debattartikel i Aftonbladet att ni är oroade för svensk damfotbolls framtid på europeisk toppnivå. Varför är ni det?

– Hittills har det varit möjligt att konkurrera i Europatoppen med en begränsad budget. Så är det inte längre. Nu satsar de stora klubbarna i Europa på sina damlag på en nivå vi aldrig sett förut. De senaste fem åren har de europeiska topplagens budgetar fördubblats och spelarlönerna ökat ännu mer, medan budgetarna och lönerna i de svenska topplagen stått stilla. De svenska damlagens relativa ekonomiska styrka har alltså mer än halverats jämfört med de övriga toppklubbarna.

Vad får detta för konsekvenser för svensk damfotboll?

– Vi har en fantastisk bredd, kunnande och erfarenhet från internationell toppfotboll både på landslags- och klubbnivå. Men svensk damfotboll riskerar att halka efter. När topplagen i Europa nu satsar större pengar på damfotbollen får de svenska topplagen svårt att behålla talangerna. Att FC Rosengård samtidigt kommer att ha tre spelare i laget som alla utsetts till världens bästa, vilket var fallet när Marta, Martens och McLeod spelade i FC Rosengård, är lika osannolikt som att ett svenskt herrlag skulle ha Zlatan, Messi och Buffon i laget. Om svensk damfotboll ska behålla sin position i toppen behövs nu en kraftsamling på alla nivåer.

Vad anser du, konkret, bör göras för att bemöta hotet?

– Det krävs ett kraftfullt agerande för att möta förändringarna. Regeringen bör ställa krav på de statliga företagen att de ska sponsra jämställt och ändra de skatteregler som försvårar för privata företag att sponsra jämställt. Privata företag bör sponsra mer jämställt. Näringslivet står för cirka 85 procent av damfotbollens intäkter, men summorna är mindre än till herrfotbollen. Svenska Fotbollförbundet måste höja landslagsersättningarna till damerna och sätta hårdare press på FIFA gällande kvalificeringsersättningar för dam-VM samt utbildningsersättningar vid internationella övergångar. I herrfotboll tjänar man på att kvalificera sig till mästerskap och producera talanger till utlandet, men inte i damfotboll.
 
Håkan Wifvesson intervjuades av Jean-Daniel Maurin, Partner på New Republic. New Republic är en av FC Rosengårds sponsorer (”drömpartners”). Läs debattartikeln på Aftonbladet Debatt. Läs rapporten ”Hotet mot svensk damfotboll på europeisk klubbnivå”. ”3 snabba frågor…” är en serie intervjuer som genomförs av New Republic.