Life science rustar Sverige för nästa kris
2020-04-17
3 snabba frågor till Björn Arvidsson, verksamhetsledare på STUNS Life science (tidigare Uppsala BIO), om Coronapandemins effekter för life science.
Hur bidrar Uppsalas Life Science-bolag under krisen??
– Många företag är ytterst delaktiga i samhällsarbetet, bland annat genom att dela med sig av och tillverka skyddsutrustning till kommuner, laboratorier och intensivvård. Länsstyrelsen har förtjänstfullt koordinerat samverkan kring detta. Andra företag har ställt om sin ordinarie tillverkning till verksamhet som bidrar här och nu. STUNS Life science tog tidigt kontakt med de tillverkande företagen i regionen och vi hann knappt förklara vårt ärende innan de förstod och vidare utan tvekan bidrog till att inventera, förankra och förmedla den utrustning de hade på lager.
Hur påverkas branschen av pandemin?
– Life science är en mångfald av olika verksamheter, vilket blir extra tydligt i kris när stödlösningar och satsningar skall riktas mot grupper och det uppenbarar sig hur olika medlemmarna är. I Uppsala finns över hundra privata företag inom life science i alla storlekar, från de enorma tillverkande bolagen till små enmansföretag som är beroende av konsulter och kompetent kapital – det vill säga investerare som även bidrar med kunskap och erfarenhet. En del företag tillverkar produkter som efterfrågas betydligt mer nu – för dem kan det bli svårt att hinna leverera, andra har svårt att få tillgång till likvida medel och sjukhusmiljöer för att validera sina produkter. För de senare är det betydligt tuffare nu.
Kan krisen bli en katalysator för förändringar i samhället?
– Det måste den helt enkelt bli. Det är vår plikt att lära av situationer som den vi just nu upplever. För företagen handlar det om att utvärdera och omvärdera tidigare processer, underleverantörer, hur verksamheten bedrivs och med vilken flexibilitet.
Det är fantastiskt att företag och entreprenörer kan bistå med att lösa samhällets utmaningar och att företagen själva ser sin roll i det. Jag hoppas på att få se mer av den typen av samverkan även efter krisen.
Life science är morgondagens hälso- och sjukvård. Alla investeringar vi gör där just nu kan både hjälpa under rådande omständighet tillika vara en satsning för att klara framtida utmaningar och kriser. Sverige bör därför se till att life science-sektorn har de bästa långsiktiga förutsättningarna så att den kan fortsätta att vara framgångsrik.
Björn Arvidsson intervjuades av Maria Eklöf, Senior Consultant & Associate Partner på New Republic. ”3 snabba frågor…” är en serie intervjuer som genomförs av New Republic.