”Life Science kan bli en katalysator för tillväxt i regionen”
2019-08-26
3 snabba frågor till Håkan Tribell, tillförordnad regionchef för Handelskammaren i Uppsala län, om hur Uppsalas Life Science-industri mår och varför handelskammaren har initierat ett nytt lokalt nätverk för att samla branschen.
Hur mår Uppsalas Life Science-industri?
– På det stora hela bra. Uppsala har i grunden fantastiska möjligheter för en unik Life Science-miljö tack vare stadens långa läkemedelstradition, närheten till två universitetssjukhus, två universitet, tre statliga myndigheter och världen via Arlanda. Uppsala har flera företag som kombinerar forskning med storskalig industriproduktion för global export. Den dynamiska miljön ger ringar på vattnet och Life Science är idag Uppsalas största industri med närmare 5 000 anställda.
Vi ser också flera positiva signaler på att industrin satsar. GE Healthcare, som är kommunens största privata arbetsgivare, investerar exempelvis 400 miljoner i en ny fabrik i Uppsala. Vi har även mindre företag som nu påbörjar kliniska tester av nya typer av läkemedel inom cell- och genterapi. Men Uppsalaregionen, precis som Stockholm, drabbas hårt av svårigheterna att rekrytera rätt kompetens och det hämmar den potentiella tillväxten.
Varför bildar ni nätverket?
– Uppsala växer väldigt snabbt och vi ser att den innovativa Life Science-industrin, som har en lång tradition i regionen, kan spela en viktig roll i att skapa både arbetstillfällen och tillväxt. Vi behöver helt enkelt utnyttja förutsättningarna som branschen ger mycket bättre. Dessutom finns ett antal utmaningar för branschen som vi behöver arbeta med långsiktigt och strategiskt på en arena som är mer policyinriktad. Att intresset för vårt initiativ är stort visar inte minst det fina gensvar vi har fått från både företag och politiker.
Vilka frågor kommer ni att driva?
– Den enskilt viktigaste frågan för företagen är kompetensförsörjningen. Men flera andra frågor påverkar företagens konkurrenskraft: tillgången till såväl bostäder och skolor, skattenivåer och en god infrastruktur. Det handlar i grunden om att säkerställa att Uppsala är en attraktiv stad för företag att etablera sig i och för människor att bo och arbeta i. Nästa steg i arbetet är att vi kommer att släppa en rapport om Uppsalas Life Science-industri, som vi tar fram i samarbete med New Republic. Den lanseras i mitten på oktober.
Håkan Tribell intervjuades av Maria Eklöf, Senior Consultant & Associate Partner på New Republic. ”3 snabba frågor…” är en serie intervjuer som genomförs av New Republic.