Reva - en gnagande tagg för Miljöpartiet

Reva - en gnagande tagg för Miljöpartiet

På Miljöpartiets kongress 2006 rann tårar på rörda ombuds kinder. Ärkebiskop KG Hammar talade till kongressen och tackade för att Miljöpartiet drivit kravet om flyktingamnesti. Året innan, 2005, hade kyrkorna gått samman i Påskuppropet för en humanare flyktingpolitik. Det engagerade många miljöpartister. ”Ni gav inte upp, trots att det var Davids kamp mot Goliat”, sa Hammar.

Åsiktsspannet i Miljöpartiet är gigantiskt i många frågor, och debattlustan är stor och frejdig. Men flyktingfrågan är annorlunda, den förenar.

Nu kokar miljöpartisternas blod igen. Reva. Jakten på papperslösa i tunnelbanan. Migrationsminister Tobias Billströms uttalanden om ”blonda och blåögda”. Statsminister Reinfeldt som låter honom sitta kvar. Moderaternas arbetsgrupp om migrationsfrågor. Till sist har Miljöpartiet och regeringen enats om att det ska heta ”särskilt ömmande skäl” i bestämmelserna, så att fler barn får stanna. Vapenvila råder. Men flyktingdebatten våren 2013 kommer sitta kvar hos många miljöpartister som en tagg, en tagg som gnager och som präglar synen på Moderaterna. Och som kan komma att påverka svensk politik under lång tid framöver. För det handlar om mer än att bli överens om ett ord. Det är politiken bakom som är avgörande.

Miljöpartiet är vant att samarbeta med de flesta partier. I nästan 100 kommuner och i 18 av 21 landsting är MP med och styr. Det är blågrönt, det är rödgrönt eller mittemellan. Mycket talar för att Miljöpartiet sitter med trumf på hand efter valet 2014. Den som vill leda Sverige måste ha Miljöpartiet med i båten.

Här kommer Reva in. Och de papperslösa, gömda flyktingbarnen. Och taggen. Den gnagande taggen som gör att det numera känns olustigt för många miljöpartister att närma sig Moderaterna, även i frågor där man annars skulle kunna komma överens. Konsekvensen kan bli att möjliga M -MP-samarbeten ratas i kommuner och landsting. Ytterst kanske ett regeringsalternativ omöjliggörs där både Miljöpartiet och Moderaterna ingår. Frågan är vilka ansträngningar Moderaterna tänker göra för att lösa upp knutarna och återfå förtroende hos en strategisk samarbetspartner.